Kriolipoliza – zamrażanie komórek tłuszczowych

Kriolipoliza jest najnowszą, sprawdzoną technologią zaprojektowaną do nieinwazyjnego usuwania tkanki tłuszczowej za pomocą niskiej temperatury. Trwale niszczy komórki tłuszczowe, a efekty utrzymują się bardzo długo. Kriolipoliza w swojej skuteczności bywa porównywana z klasycznymi zabiegami liposukcji. Działanie aparatu opiera się na kontrolowanym zamrażaniu komórek tłuszczowych i ich rozpadzie pod wpływem odpowiednio niskiej temperatury.

Kriolipoliza przyczynia się do niszczenia jedynie komórek tłuszczowych i jest bezpieczna dla innych struktur takich jak; nerwy, warstwy skóry oraz mięśnie. Nie byłoby to jednak możliwe bez właściwego urządzenia do redukcji tkanki tłuszczowej.

jojo

Kontrolowane, skierowane w konkretne miejsce chłodzenie tkanki powoduje redukcję tłuszczu znajdującego się pod skórą, co ważne, bez degradacji jej warstwy.

Aby osiągnąć zamierzony cel rozpadu komórek tłuszczowych stosujemy temperaturę do -10 st C.

Ta zaawansowane metoda opierająca się na schładzaniu tkanki tłuszczowej powoduje rozpad lipidów (zjawisko o nazwie lipoliza). Efekt takiego działania skupia się na znacznej redukcji tkanki tłuszczowej. Komórki tłuszczowe, które znalazły się w warunkach, w których panuje niska temperatura, doświadczają tzw. kontrolowanej śmierci. W ten sposób są sukcesywnie eliminowane i znikają z organizmu. Warto zauważyć, że dzieje się to zgodnie z naturalnymi procesami metabolicznymi opierającymi się na działaniu urządzenia do redukcji tkanki tłuszczowej.

Jak to działa?

Przed zabiegiem:

W trakcie zabiegu:
Poprzez zassanie i zmrożenie fałdu tkanki tłuszczowej wprowadzamy do niej zimno w sposób selektywny i kontrolowany w celu uzyskania przez określony czas temperatury poniżej 10°C na poziomie komórek tłuszczowych.

Po zabiegu:
1-2 dzień – początek procesu zapalnego. Pod wpływem niskiej temperatury, lipidy wypełniające komórki tłuszczowe ze stanu ciekłego, przechodzą w stały – ulegają krystalizacji, a zjawisku temu towarzyszy wzrost objętości komórki. Gdy błona komórki ulegnie uszkodzeniu w komórce ustają procesy życiowe.

2-7 dzień – intensywnie rozwija się zapalenie tkanki podskórnej

Maksimum procesu zapalnego następuje ok. 15 dni po zabiegu , gdy komórki tłuszczowe są otoczone przez limfocyty, histiocyty i inne komórki jednojądrzaste. W tym czasie komórki tłuszczowe rozpoczynają już proces stopniowej redukcji wielkości.

W okresie 15 do 30 dni po zabiegu ustępuje zapalenie, po którym zachodzi proces fagocytozy: makrofagi zaczynają otaczać i pochłaniać apoptozowe komórki tłuszczowe w celu ich stopniowej eliminacji z organizmu.
W rezultacie dochodzi do zmniejszenia podskórnej tkanki tłuszczowej.

Reasumując: naturalną odpowiedzią organizmu na chłodzenie jest powstanie stanu zapalnego, w jego trakcie dochodzi do oczyszczenia z uszkodzonych martwych komórek.
Proces usuwania komórek tłuszczowych poddanych działaniu kriolipolizy przebiega dwuetapowo:

  • bezpośrednio przez krystalizację, po której w ciągu 2 do 6 tygodni następuje apoptoza i postępujący proces rozpuszczania komórek wraz ze stopniowym uwalnianiem lipidów
  • pośrednio, w wyniku stymulacji współczulnego układu nerwowego, która wywołuje lipolizę.

 

Dla kogo kriolipoliza ?

Tę metodę szczególnie poleca się osobom, które mimo aktywnego trybu życia nie mogą sobie poradzić z wałeczkami tłuszczu na brzuchu, udach czy biodrach. Zabieg jest najczęściej stosowany w czterech obszarach: na brzuchu, plecach (boczkach) i tzw. bryczesach, czyli dolnej partii bioder , górnej partii ud i ramionach. Trzeba jednak wyraźnie podkreślić, że nie jest to metoda do walki z otyłością.

 

Dlaczego warto wykonać zabieg kriolipolizy?

Efekty po wykonaniu serii zabiegów kriolipolizy, przy zachowaniu zdrowego stylu życia są trwałe podobnie jak w przypadku tradycyjnej liposukcji. Efekt końcowy po zabiegu nie jest natychmiastowy gdyż proces usuwania przez organizm uszkodzonych komórek tłuszczowych trwa kilka tygodni. Dla ścisłości informacji, warto zaznaczyć, że już po pierwszym zabiegu możemy zaobserwować znaczną różnicę, jednakże nie jest to ostateczny końcowy efekt.

Dzięki zabiegowi można stracić do 25-40% tkanki tłuszczowej z obszaru poddanego zabiegowi.